City Plaza Hotel, het beste hotel voor migranten in Athene

City Plaza Hotel, het beste hotel voor migranten in Athene

Nasim neemt ons mee naar zijn kantoortje achter de receptie van het City Plaza Hotel. Hij vraagt vriendelijk of we het erg vinden als hij een sigaret opsteekt. Na 4 weken Athene, zijn we inmiddels gewend geraakt aan de continue geur van sigarettenrook. Roken is als een kop koffie voor menig Nederlander. Gelukkig staat het kleine raam open, waardoor we niet helemaal in de rook verdwijnen. Op de lege witte tafel ligt zijn Apple laptop aan de oplader. Hijzelf draagt een dikke rode sweater met daarop een tekst in het Frans. Het zegt: We voeden het kapitalisme, maar wanneer kunnen wij eten? Waarbij het woord kapitalisme op een varken staat geschreven.

We zijn op bezoek bij City Plaza Hotel, een plek in Athene waar zo’n 400 migranten tijdelijke huisvesting hebben gevonden. Het pand werd in april 2016 gekraakt door een groep activisten en bijna 200 migranten. Nasim vertelt, “we accepteren hier iedereen. Of men nu wel of geen papieren heeft, het maakt ons niet uit. Of men nu dokter, ingenieur, bakker of ongeschoold is; iedereen is welkom in City Plaza Hotel. Wij weigeren mensen te selecteren op basis van ‘despair’. Je dwingt een migrant dan eerst helemaal aan de grond te raken, voordat je hem gaat helpen.

City Plaza squat athene

Veilig thuis voor iedereen

Een plek als City Plaza Hotel is uniek in Griekenland, en misschien wel in de hele wereld. In het City Plaza Hotel heeft een gezin haar eigen kamer met douche en toilet. Er worden 3 maaltijden per dag geserveerd, het gebouw is bouwtechnisch veilig en de mensen zijn beschermd tegen indringers door de 24-uurs bewaking aan de deur. Verder lopen er allerlei vrijwilligers rond, ook wel ‘solidaritants’ genoemd. Zij ondersteunen de migranten bij het verder vormgeven van hun leven hier in Griekenland of elders.

Op dit moment staan zo’n 5.000 mensen op de wachtlijst voor de bijna 125 kamers die het hotel telt. Een keuze maken voor wie een vrijgekomen kamer mag bewonen, is elke keer weer een moreel dilemma. De activisten en bewoners willen geen selectie maken, maar moeten dat wel. Voor de leefbaarheid in City Plaza is een diverse bewonerssamenstelling belangrijk. Kenmerken als geslacht, gezinssamenstelling, leeftijd, opleidingsniveau en het gebied waar iemand vandaan komt, spelen allemaal een rol bij de uiteindelijke keuze. Nasim begrijpt en weet dat bij welke keuze ze ook maken, er altijd iemand oneens zal zijn met dat besluit.

Huidige bewoners

Op dit moment wordt het hotel bevolkt door zo’n 120 kinderen en 280 volwassenen. De samenstelling is een mix van voornamelijk migranten uit het midden-oosten tot zover als Pakistan en het Sub-Sahara gebied in Afrika. De diversiteit van de migrantengroep wordt ook duidelijk als we later naar het Nationaal Museum voor Contemporary Art gaan.  Hier wordt de expositie ‘Fast Forward’ gehouden, waar 21 vluchtelingen/migranten hun verhaal vertellen aan de hand van verschillende kunstwerken. Geen één verhaal is hetzelfde en vooroordelen worden snel onderuit gehaald. Ik kan niet wachten totdat deze tentoonstelling naar Nederland komt.

City Plaza Hotel, het gebouw

City Plaza Hotel was een 4-sterren hotel voordat de crisis Griekenland raakte en het heeft 7 jaar leeggestaan voordat het werd gekraakt door de huidige groep activisten en migranten. Het gebouw is eigendom van een bekende en vermogende Griekse, die destijds samen met een bedrijf het hotel heeft opgezet. De schulden zijn overgenomen door een verzekeringsbedrijf. Bij verkoop van het gebouw, zullen eerst de schulden moeten worden afgelost. Met de huidige economische crisis in Griekenland is de kans klein dat het gebouw voor een goede prijs verkocht kan worden.

Dus, zo lang de eigenaresse het initiatief blijft steunen en er voldoende fondsen binnenkomen, kan City Plaza blijven bestaan. Die steun van de eigenaresse lijkt echter tanende te zijn. Steeds vaker uit ze publieke beschuldigingen aan het adres van de activisten en de migranten. Dat zij geld van haar hebben genomen, dat er prostitutie wordt bedreven en er allerlei andere criminele activiteiten in het gebouw plaatsvinden. Ook gaan er geruchten dat de overheid nu toch uitvoering wil gaan geven aan het opheffen van de verschillende kraakpanden waarin migranten worden opgevangen. Formeel liggen de uitzettingsbevelen klaar, maar tot nu toe heeft de politie er geen uitvoering aangegeven.

Athene city plaza

Bewust van tijdelijkheid

Nasim maakt zich niet teveel zorgen over de beschuldigingen van de eigenaresse en mogelijke uitzetting. Men wil hier zo lang mogelijk blijven, maar het is voor zowel de activisten als de migranten duidelijk dat het een tijdelijke situatie is. Daarom worden er geen Griekse taalcursussen aangeboden in het gebouw, maar gaan de migranten naar reguliere lessen in de stad. Heeft de dokter een paar uurtjes in de week spreekuur voor de meest urgente zaken, maar moet men daarna door naar reguliere instellingen. Ook wordt er geen hulp geboden bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Mensen worden hooguit verwezen naar instanties die hen wel kunnen ondersteunen.

Na ruim 1,5 jaar, sinds het hotel gekraakt is, wonen er nog slechts enkele bewoners van het eerste uur. De meesten zijn inmiddels doorgetrokken naar andere plaatsen binnen of buiten Europa.

Financiën

Nasim maakt zich meer zorgen over de financiën. De nieuwigheid van City Plaza is eraf. Doneerden mensen vroeger nog vanwege de stoutmoedigheid en durf van de initiatiefnemers, nu bijna twee jaar later vragen andere kwesties hun aandacht. Online fundraising via de bestaande kanalen levert dan ook niet meer zoveel geld op. Er wordt dus hard gewerkt aan het werven van fondsen op andere manieren. Zo benaderen ze steeds vaker specifieke lokale groepen met het verzoek om een x-bedrag of bepaalde goederen voor hen in te zamelen. Die lokale gemeenschappen organiseren dan zelf een wervingscampagne om het gevraagde te realiseren. Elke maand is het echter spannend of er genoeg geld geworven kan worden voor de maanden erna. Op dit moment is er nog geld voor twee maanden.

Politieke lading

City Plaza is duidelijk geen gewoon kraakpand. Het is een aanklacht tegen het huidige opvang- en migratiebeleid van Europa. Solidarity2refugees, zoals de groep zich nu noemt, wil dat onder de aandacht brengen. City Plaza is een manier om te laten zien dat het ook anders kan. Een humaner en respectvoller behandeling van migranten die hun land zijn ontvlucht en alles hebben achtergelaten.

Nasim raakt duidelijk op dreef als de situatie op onder andere de Griekse eilanden, en dan vooral Lesbos, ter sprake komt. Hij is vooral boos op de NGO’s (en de EU) die de kampen beheren. Hoe ze weigeren om meer toiletten en faciliteiten te bouwen voor de vele duizenden migranten. Hij vindt het mensonterend hoe overheden en NGO’s migranten willen ontmoedigen naar Europa te komen door onmenselijke situaties te creëren.

Verbolgen praat Nasim over het feit dat individuen niet meer mogen koken voor migranten. Dat zou onhygiënisch zijn, maar nu krijgen de kampbewoners rantsoenen van het leger. Deze zijn vele dagen van te voren gekookt. Er zitten zelfs maden in het eten volgens hem. Hij vindt dat de migranten een recht hebben om te blijven en zal zich daarvoor blijven inzetten samen met zijn collega-activisten.

City Plaza is niet alleen

City Plaza is niet de enige plek in Griekenland waar activisten panden hebben gekraakt voor huisvesting van migranten. In Athene zelf zijn nog 12 andere panden, waar in totaal 2500 migranten worden opgevangen. “Als wij er zijn, is er geen ruimte voor de Gouden Dagenraad”, zo legt hij uit. De meeste Grieken zijn immers geen fascist, rechts-extremist of communist, zij volgen slechts degene met de luidste stem. Daarom kiezen de activisten van City Plaza Hotel ervoor om de publiciteit op te zoeken en om relaties aan te gaan met lokale organisaties. Men wil dat zoveel mogelijk mensen weten dat het wel mogelijk is om op humane wijze migranten op te vangen.

Meer informatie of doneren?

Je kan de activiteiten van City Plaza Hotel volgen via Facebook. Hier is de link naar hun Engelstalige Facebook-pagina. Ben je in Athene op bezoek, dan kun je één van hun informatie-sessies voor vrijwilligers en bezoekers bijwonen. Stuur van te voren wel een e-mail.

Wil je doneren? Ga dan naar: https://best-hotel-in-europe.eu/donate/

 

Eén gedachte over “ City Plaza Hotel, het beste hotel voor migranten in Athene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *