Ook ik leer veel van Dreamschool

Ook ik leer veel van Dreamschool

Dreamschool, waarin Lucia de Rijker en Eric van ’t Zelfde, een groep leerlingen 3 weken lang onder hun hoede nemen, laat zien hoe sommige jongeren worstelen met het nemen van controle over hun eigen leven. De reden waarom deze serie van NTR zo populair is, heeft niet alleen met de jongeren zelf te maken.

Zo kijk ik al drie seizoenen lang elke week vol spanning uit naar een nieuwe aflevering. Het is één van de weinge programma’s, naast Boer zoekt Vrouw, die ik daadwerkelijk elke week trouw volg.

Er is geen voorspellende factor in het programma. Jongeren die volledig gesloten lijken te zijn, openen zich sneller dan verwacht. Deelnemers die goed mee lijken te doen, blijken juist degene te zijn die zich afschermen van hulp.

Leermomenten

Ondanks dat het een reality-show is, voelt het niet als aapjes kijken. Wat er gebeurt bij de jongeren is misschien niet eens het belangrijkste, dat wat Erik en Lucia doen om deze jongeren weer op het pad krijgen, vind ik het meest waardevolle onderdeel van het programma.

Hun worsteling, hun zoektocht naar de juiste ingang bij de jongeren, maar ook de waarden en visies die er achter hun handelen liggen, intrigeren mij.

De boedistische benadering van Lucia, waarbij zij de leerlingen dwingt om naar zichzelf in het ‘nu’ te kijken, heeft ook zijn uitwerking op mij. Door haar interventies leer ik ook mijn negatieve gedachtes en overtuigingen verder los te laten. Haar peptalks naar de jongeren doen mij ook goed.

Ik leer hoe gedrag ook een maskerade is. Zie hoe docenten bij de jongeren komen door een moment van echt contact. Of hoe de vasthoudendheid van Erik en Lucia om hen niet los te laten, effect heeft.

De vaderlijke en meer nuchtere benadering van Erik, die veelal met kleine praktische oplossingen en suggesties komt, weet de jongeren te raken. Ik zal nooit vergeten de betekenis die het had voor een jongen om samen met zijn moeder te gaan eten, iets wat Erik georganiseerd had.

Of in dit laatste seizoen waar hij aangeeft als vader erg bezorgd te zijn, dat een meisje in de prostitutie zou kunnen terechtkomen. Het meisje die deze vaderliefde ontving, welke ze al veel eerder had moeten krijgen, ging helemaal open.

Erik doet mij beseffen dat wat in mijn ogen iets kleins is, zoals begrip of iets regelen voor de ander, een grote impact kan hebben op diegene z’n leven.

Soms roepen de verhalen van de jongeren herkenning op in mijzelf of zoals ik andere mensen in mijn omgeving ervaar. Het programma geeft mij steeds weer nieuwe perspectieven en laat mij naar deze jongeren met andere ogen kijken.

Seizoen vier

Dit jaar is er ook kritiek gekomen over het natraject. Dat psychologen niet goed bereikbaar waren, dat er niet gelijk antwoord op vragen of behoeftes konden worden gegeven.

Eén psycholoog op 14 jongeren is inderdaad weinig. Zeker vandaag de dag, wanneer social media zo’n grote invloed heeft op de deelnemers. Die kunnen dan zeker wel wat meer steun gebruiken. Aan de andere kant, ze kunnen niet bij het handje worden gehouden. Ze moeten ook buiten Dreamschool wel ‘instappen’, zoals Lucia in seizoen drie steeds herhaalde.

NTR heeft aangegeven er mee aan de slag te gaan. Volgend jaar zal er weer een nieuw seizoen van Dreamschool zijn.

Nieuwsgierig geworden? Hier is de link naar alle seizoenen van Dreamschool

Meer inspiratie voor leuke films en programma’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *