Van reisjournalist naar editor en uitgever

Van reisjournalist naar editor en uitgever

Dit artikel publiceerde ik eerder op mijn Linkedin-pagina.

Ik benijd soms de mensen die vanaf jongs af aan al weten wat ze willen worden en dat ook worden. Of al meer dan 20 jaar hetzelfde beroep uitoefenen met heel veel plezier. 

Ik kan dat niet, of althans nog niet. Mijn zoektocht naar het juiste beroep, werk of professie is al meer dan 25 jaar gaande. Dat ik iets met mensen wil doen staat vast, dat ik graag informatie wil delen ook, maar bovenal wil ik nieuwe culturele ervaringen opdoen. 

Mijn zoektocht

Twee jaar geleden nam ik het besluit om uit het werknemerschap te stappen. Een half jaar later besloot ik mijn passie voor reizen en andere culturen te combineren met mijn passie voor schrijven, en reisjournalist te worden.

Nu ruim een jaar later, besef ik dat ik niet de energie en motivatie heb om als een gek op social media mijn blog te gaan promoten, allerlei trucs uit te halen om google slim af te zijn of mijn website vol te zetten met advertenties.

Verder zit Nederland vol met werkloze journalisten, die zich allemaal op reisjournalistiek storten. Waar ik wel energie van kreeg, was het werken en spelen met teksten. Ook het doen van research, het netwerken met toerismebureaus en schrijven voor andere websites vond ik leuk om te doen. 

Projectmanager, editor & schrijfcoach

Ik had mijn man al aangeboden om hem te helpen met het publiceren van zijn fotoboek over de Surinaamse Inheemsen. Hij liep vast op fondsenwerving en het vinden van een drukker. We maakten de afspraak om onze samenwerking te starten in Portugal, waar we deze winter verblijven. Nu werken we al 3 weken intensief samen aan het perfectioneren van zijn manuscript, het uitzoeken van een geschikte drukker en het opstarten van een crowdfunding campagne. 

Vervolgens vroeg de eigenaar van het huis waar we verblijven, of ik interesse had om zijn detective-verhaal te helpen afronden. Volgens zijn vrouw kon ik wel goed schrijven. Ik zou vooral taaltechnisch het tekstbestand aanpassen. Na het lezen van zijn boek jeukten mijn handen, maar ik vond wel dat hij nog wat aanpassingen aan het verhaal moest maken. Gelukkig stond hij daarvoor open, en nu ontvangt hij van mij feedback via e-mail, zodat hij alles rustig kan overdenken en verwerken. 

Via LinkedIn benaderde een beginnende Nederlandse blogster mij. Ik vond haar een stoere motormeid en het feit dat ze bij een bedrijf had gewerkt, waar ik verschillende mensen kende, maakte dat ik haar linkedin-verzoek accepteerde. Ze vroeg of ik feedback wilde geven op haar website en blog. Dat heb ik gedaan en ze was er erg blij mee. Ik bood haar aan om elke maand één artikel van feedback te voorzien voor de aankomende 6 maanden. Dat aanbod accepteerde zij met enthousiasme. 

Licht aan de horizon

Misschien is dit dan mijn professie? Mensen helpen bij het realiseren van hun droom? Niet via een standaard methode, maar gewoon hands-on? Hen uit hun impasse te halen en weer op gang te brengen? Hen te motiveren en stimuleren om vooral door te gaan op het door hen gekozen nieuwe unieke pad? 

Het lijkt er wel op. Elk project is een nieuwe uitdaging en ervaring. Samen met de betrokken personen werk ik aan het realiseren van hun droom en ik kan mijn kennis en ervaring overdragen, zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken.

Deze eerste drie ‘klanten’ zijn mijn ‘proefkonijnen’, maar ik kijk stiekem al uit naar andere projecten die ik betaald kan ondersteunen met mijn analytische en organisatorische vaardigheden, eeuwige optimisme en vertrouwen in de unieke kwaliteiten van de project eigenaar. 

Wie volgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *